In mijn praktijk blijkt dat communicatie een belangrijke rol speelt bij relatieproblemen. Hieronder geef ik vijf tips om de communicatie tussen jullie te verbeteren.
Tip 1 Je hebt twee ogen, twee oren en één mond. Gebruik die zintuigen in die verhouding
Reageer niet meteen als de ander iets zegt. Luister naar wat de ander zegt (en vaak ook niet zegt), hoe de ander iets zegt en kijk naar de lichaamstaal. Stel verduidelijkingsvragen en geef daarna pas een reactie, zonder een oordeel te geven.
Tip 2 Timing en locatie zijn belangrijk voor een goed gesprek
Kies een goed moment voor een gesprek. Belangrijk is dat jullie tijd nemen voor een gesprek en er allebei voor open staan. Zeker als het om een belangrijk of moeilijk onderwerp gaat. Nog beter is het om ook een locatie te kiezen om ongestoord te kunnen praten, bijvoorbeeld tijdens een wandeling.
Tip 3 Geef ik-boodschappen in plaats van jij-boodschappen
Praat vanuit jezelf en over je eigen behoeften en wensen in plaats van de ander iets te verwijten of aan te vallen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vervelend als je niet naar mij luistert’ in plaats van ‘Jij luistert nooit naar mij. Het interesseert je niet wat ik zeg’.
Tip 4 Neem een time-out als er ruzie dreigt te ontstaan
Als een gesprek dreigt uit te lopen op een ruzie of er irritaties ontstaan, is het beter het gesprek te stoppen. Als dit een patroon is in jullie relatie kunnen jullie hierover afspraken maken door een time-out regel in te stellen. Bijvoorbeeld met je handen de letter T te vormen. Voor beiden is dit dan het signaal om te stoppen met het gesprek, een afkoelingsperiode te nemen van ongeveer een half uur en het daarna nog eens te proberen. Als het dan nog niet lukt maak dan een afspraak voor een ander moment.
Tip 5 Communicatie is als een ijsberg; het grootste deel zit onder water en hoor je/ zie je niet
Het deel dat boven water uitsteekt is de inhoud, dus wat er gezegd wordt. Als jullie gesprek niet goed verloopt, jullie in kringetjes ronddraaien is er iets anders aan de hand. Dan gaat het over onderwerpen die onder water zitten. Dit zijn emoties, gevoelens, wensen ect. Stop dan het gesprek over de inhoud en stel elkaar vragen over bijvoorbeeld de emoties die op dat moment erg belangrijk zijn. Een voorbeeld: Je partner wil graag een ander huis kopen. Op jouw werk wordt er gereorganiseerd en jij bent bang om je baan te verliezen. Dit heb je nog niet tegen je partner verteld. Als je partner een leuk huis op Funda heeft gevonden en heel enthousiast daarover vertelt is jouw reactie dat je het huis niks vindt. Er ontstaat een vervelend gesprek tussen jullie. Jullie kunnen pas een goed gesprek over een nieuw huis voeren als ook jouw angst om je baan te verliezen ter sprake komt. Jullie krijgen dan begrip voor elkaars situatie en standpunten.