Systemisch Werken (Familie opstellingen)

Relatiecoaching en Relatietherapie Alphen aan den Rijn

Systemisch Werken of Werken met Familieopstellingen is een methode die ik kan inzetten bij relatiecoaching of relatietherapie.

De methode gaat er vanuit dat mensen deel uitmaken van systemen waarbinnen mensen elkaar beïnvloeden. Gezin, familie, werk, vrienden, verenigingen etc. Je familiesysteem is een systeem waar jij onlosmakelijk mee verbonden bent en blijft. Zelfs als familieleden al zijn overleden blijf je met ze verbonden. Ook je partner maakt deel uit van dergelijke systemen. In deze systemen kunnen situaties zijn geweest die zo ingrijpend waren dat ze vandaag-de-dag nog het systeem beïnvloeden. En daarmee jullie relatie.

Relatieproblemen kunnen ontstaan door verstrikkingen in het systeem van herkomst van een van jullie beiden. Dit kunnen situaties of gedragingen zijn in jullie relatie waar in eerste instantie geen logische verklaring voor lijkt.

Een Familieopstelling kan nieuwe inzichten geven in zaken die jullie relatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld: “Hoe komt het dat mijn partner voortdurend in angst leeft dat ons kind iets ernstigs overkomt”.

Deze voortdurende angst bij een van de partners kan een relatie negatief beïnvloeden. Met de inzichten die je door een Familieopstelling krijgt kun je gaan werken aan het verbeteren van je relatie.