EMDR (bij relatieproblemen)

Relatiecoaching en Relatietherapie Alphen aan den Rijn

Soms blijkt bij het intakegesprek of tijdens de relatietherapie of -coaching dat er sprake is geweest van een heftige gebeurtenis die nog niet goed is verwerkt bij één van de partners of bij allebei. Hierbij kun je denken aan getuige of slachtoffer zijn geweest van een ernstige mishandeling, een overval, een ernstig auto-ongeluk of seksueel misbruik. Ook kan er sprake zijn geweest van ernstige ziekte of het vreemdgaan door een partner.

Als dergelijke gebeurtenissen niet goed zijn verwerkt kan er een trauma ontstaan waaraan je blijvende klachten kunt overhouden. Hierbij kun je denken aan stress, angst, herbelevingen, nachtmerries, slaapstoornissen, vermijdingsgedrag, isolement en het gevoel hebben de grip op je leven te verliezen. Deze klachten kunnen leiden tot relatieproblemen.

EMDR is een intensieve en snelle therapie die erg succesvol is gebleken bij de behandeling van niet verwerkte trauma’s. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Eye Movement kun je vertalen door oogbewegingen, Desensitization door minder gevoelig maken of afzwakken en Reprocessing door opnieuw verwerken. Door de EMDR worden de nare en emotionele gevolgen van het trauma alsnog verwerkt.

EMDR kan goed worden ingepast in de Relatietherapie of Relatiecoaching.