Relatiecoaching en Relatietherapie Alphen aan den Rijn
Overeenkomsten tussen relatiecoaching en relatietherapie zijn dat je je misschien wat ongemakkelijk voelt om met een vreemde over je privéproblemen te praten. En dat het tijd, energie en ook geld kost. Je gaat investeren in je relatie. Je wordt met jezelf geconfronteerd en met jouw aandeel in de ontstane situatie. Ook moeilijke onderwerpen komen aan de orde.
Verschillen zijn er zeker ook.
Relatiecoaching wordt als minder ‘zwaar’ gezien. Jullie weten wat er moet gebeuren om de relatie weer in balans te brengen. Het lukt jullie niet om er samen uit te komen. Er zijn geen onderliggende psychische problemen. Coaching wordt, bijvoorbeeld, ingezet als er communicatieproblemen zijn. Of als de situatie veranderd is door het krijgen van kinderen, een nieuwe baan, pensionering, ziekte etc. en jullie willen leren daar beter mee om te gaan. In een beperkt aantal sessies (3-5) is er veel verbetering mogelijk.
Relatietherapie wordt ingezet als de problemen complex zijn en al langer duren. Er zijn negatieve interactie- en communicatiepatronen ontstaan. Er is sprake van intense of langdurige conflicten. Er is sprake van overspel, trauma of andere ernstige ervaringen die niet goed verwerkt zijn. Er kan sprake zijn van hechtingsproblemen of psychische klachten. Jullie weten niet goed hoe het verder moet maar jullie willen de relatie toch nog een kans geven. Of je blijft twijfelen of je wel of niet bij elkaar wilt blijven. Bij relatietherapie worden eerst de onderliggende , vaak psychologische, problemen duidelijk gemaakt. Van daaruit wordt gewerkt aan het verbeteren van de relatie. Hiervoor zijn gemiddeld 10 – 15 sessies nodig.
Samenvattend: als er sprake is van psychische klachten, trauma of langdurige relationele pijn is relatietherapie meestal het meest geschikt. Voor praktische verbeteringen of persoonlijke groei is relatiecoaching vaak voldoende