Overeenkomsten en verschillen

Relatiecoaching en Relatietherapie Alphen aan den Rijn

Overeenkomsten tussen relatiecoaching en relatietherapie zijn dat je je misschien wat ongemakkelijk voelt om met een vreemde over je privéproblemen te praten. En dat het tijd, energie en ook geld kost. Je gaat investeren in je relatie. Je wordt met jezelf geconfronteerd en met jouw aandeel in de ontstane situatie. Ook moeilijke onderwerpen komen aan de orde.

Verschillen zijn er zeker ook.

Relatiecoaching wordt als minder ‘zwaar’ gezien. Jullie weten wat er moet gebeuren om de relatie weer in balans te brengen. Het lukt jullie niet om er samen uit te komen. Er zijn geen onderliggende psychische problemen. Coaching wordt, bijvoorbeeld, ingezet als er communicatieproblemen zijn. Of als de situatie veranderd is door het krijgen van kinderen, een nieuwe baan, pensionering, ziekte etc. Jullie willen leren daar beter mee om te gaan. In een beperkt aantal sessies (3-5) is er veel verbetering mogelijk.

Relatietherapie wordt ingezet als de problemen al langer duren en jullie in een neerwaartse spiraal zijn terechtgekomen. Er zijn negatieve interactie- en communicatiepatronen. Jullie weten dat het niet goed gaat en hoe jullie nu verder moeten. Het vertrouwen is geschonden, maar jullie willen de relatie toch nog een kans geven. Of je blijft twijfelen of je wel of niet bij elkaar wilt blijven. Bij relatietherapie worden eerst de (onderliggende) problemen duidelijk gemaakt. Van daaruit wordt gewerkt aan het verbeteren van de relatie. Hiervoor zijn gemiddeld 10 – 15 sessies nodig.