EMDR bij relatieproblemen

Waarom EMDR?

Soms blijkt bij de relatietherapie of -coaching dat er sprake is geweest van een heftige gebeurtenis die nog niet goed is verwerkt bij één van de partners of bij allebei. Hierbij kun je denken aan getuige zijn geweest van een ernstige mishandeling, een overval, een ernstig auto-ongeluk of seksueel misbruik. Ook kan er sprake zijn geweest van ernstige ziekte of het vreemdgaan door een partner.

Als een dergelijke gebeurtenis niet goed is verwerkt kan er een trauma ontstaan waaraan je blijvende klachten kunt overhouden. Hierbij kun je denken aan stress, angst, herbelevingen, nachtmerries, slaapstoornissen, vermijdingsgedrag, isolement en het gevoel hebben de grip op je leven te verliezen. Deze klachten kunnen leiden tot relatieproblemen.

Als blijkt dat de relatietherapie of -coaching niet goed kan worden uitgevoerd door de klachten die door het niet verwerkte trauma worden veroorzaakt, kunnen de relatietherapeut en de cliënt besluiten om deze klachten eerst te behandelen met EMDR en daarna verder te gaan met de behandeling van de relatieproblemen.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De therapeut vraagt de cliënt terug te denken aan de gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving  te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een taak die het voor de cliënt moeilijk maakt om aan iets anders te denken. Meestal is dat het volgen van de hand van de therapeut, die hij op ongeveer 30 cm afstand voor het gezicht langs, van links naar rechts heen en weer beweegt. Hierbij gaat het om sets van ongeveer 25 oogbewegingen. Hierdoor wordt het natuurlijke verwerkingssysteem gestimuleerd. De therapeut vraagt de cliënt na elke set wat er in zijn of haar gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt meestal een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook  gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Na elke set oogbewegingen wordt de cliënt gevraagd zich te concentreren op de opvallendste verandering, waarna een nieuwe set volgt. Dit herhaalt zich een aantal keren.

Soms worden de handbewegingen vervangen door tikjes te geven, afwisselend op de linker en rechterknie.

Wat zijn de te verwachten effecten?

De sets oogbewegingen zullen er toe leiden dat de  herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Of veranderen de herinneringsbeelden doordat ze bijvoorbeeld waziger of kleiner worden. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis  van de persoon, zonder de spanning en de nare emotionele gevolgen waar je zo lang last van hebt gehad.  

Een ander effect is dat het negatieve oordeel dat de cliënt door de gebeurtenis over zichzelf heeft ontwikkeld wordt omgezet naar een positief oordeel over zichtzelf. Bijvoorbeeld: ‘Het is mijn schuld’ wordt omgezet naar: ‘Ik heb gedaan wat ik kon’ of ‘Ik ben dom’ naar ‘Ik ben ok’.

EMDR protocol

Voor het toepassen van EMDR -therapie is het EMDR protocol ontwikkeld dat ook door de therapeut van Relatie in balans Alphen aan den Rijn wordt gebruikt.

Na de EMDR sessie

Als cliënt werk je hard tijdens de sessie. Je werkt zowel met je lichaam (via de oogbewegingen werkt het door in je autonome zenuwstelsel) als met je geest (nieuwe ideeën, inzichten etc.). Je bent tegelijk bezig in het verleden (de herinneringen) en het heden (de hand-/oogbewegingen). Dit kost veel energie. Het is verstandig om het na de sessie rustig aan te doen. Bijvoorbeeld eerst een wandeling te maken voordat je in de auto stapt. Je kunt ook onrustig slapen. Verder hoor je buiten de logische vermoeidheid geen klachten te krijgen.  

Wanneer geen EMDR bij Relatie in balans Alphen aan den Rijn

In een aantal situaties geldt dat bij Relatie in balans Alphen aan den Rijn  geen gebruik van EMDR kan worden gemaakt, omdat daarvoor specialistische behandeling nodig is. Je kunt dan via de huisarts worden doorverwezen naar een specialistische therapeut. Er is dan bij de client mogelijk sprake van:

  • Epilepsie
  • Hartritmestoornissen 
  • Hersenletsel
  • Psychoses
  • Medicatie die emoties dooft
  • Een verstandelijke beperking
  • Alcoholgebruik
  • Drugsgebruik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *