Je partner is vreemd gegaan

Einde van de relatie of niet

Als je partner vreemd is gegaan of verliefd is op een ander heeft dat veel impact op jou en jullie relatie. Alle zekerheid die je had lijkt te zijn verdwenen en het vertrouwen in de ander heeft een flinke deuk opgelopen. Je bent onzeker over wat dit voor jou betekent en of je nog wel verder kunt met de relatie. Maar ook op de partner die vreemd is gegaan heeft dit impact. Die voelt zich schuldig,  schaamt zich en heeft moeite met de keuze maken tussen de partner of de minnaar/ minnares. Voor beiden is dit een moeilijke situatie. Toch hoeft dit niet het einde van jullie relatie te betekenen. Sterker nog, als jullie allebei verder willen en er hard voor willen werken, kan jullie relatie beter worden na deze crisis. Relatietherapie kan hierbij ondersteunen.

Vreemdgaan 

Overspel, ontrouw, een affaire hebben, een (seksuele) relatie of (seksueel) contact hebben met een ander dan de eigen partner zijn verschillende benamingen voor vreemdgaan waarvan de kern is dat de vaste partner geen toestemming heeft gegeven voor het contact met de ander. Wanneer er sprake is van vreemdgaan verschilt per (echt)paar en van cultuur tot cultuur. Seksueel contact is duidelijk. Maar verliefd zijn? Of zoenen of kussen op de mond of knuffelen?

Vreemdgaan is erg kwetsend en heeft een grote impact op jou, je partner en jullie relatie. Uit onderzoek blijkt dat vreemdgaan bij zo’n 30%  tot 40 % van de Nederlanders voor komt en dat het  door zo’n 30% van de (echt)paren wordt gezien als belangrijkste oorzaak voor het beëindigen van de relatie. 

Waarom gaan mensen vreemd

Als twee mensen een duurzame relatie met elkaar aangaan dan nemen ze allebei verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de relatie. Trouw zijn en elkaar vertrouwen maken daar meestal onderdeel van uit. Als deze trouw verbroken wordt is het belangrijk om je af te vragen waarom dit op dit moment in je leven en relatie gebeurt.

Aan vreemdgaan gaan vaak andere (relatie)problemen vooraf. Soms zelfs onbewust. Men mist iets in de relatie (aandacht, seks, steun). Er is sleur ontstaan – alles is voorspelbaar geworden. Soms is het ook (onbewust) wraak nemen op de partner die lange tijd geen rekening gehouden met gevoelens van de ander. Het is een manier van aandacht vragen, maar geen goede. Ook in geval van stress (werk, verbouwingen, kinderen, financiën) kunnen mensen vreemdgaan zien als een afleiding van de problemen die spelen. Het is weglopen voor de verantwoordelijkheden in plaats van een oplossing voor de problemen te zoeken. Ook kan er sprake zijn van een onverwerkt trauma of bindings- of verlatingsangst. Om verder te kunnen is het wel belangrijk om achter de reden van vreemdgaan te komen.

Gevolgen van vreemdgaan

Vreemdgaan, en de manier waarop het vreemdgaan aan het licht is gekomen, heeft een grote impact op de relatie en roept hevige emoties en gevoelens op bij beide partners. Deze emoties zijn bij elk van de partners verschillend. Ook geldt dat hoe langer de situatie heeft geduurd des te heviger de emoties zijn en hoe moeilijker het wordt om daarmee om te gaan.

Bij de partner die vreemd gaat kunnen dat emoties zijn zoals schuld, spijt, schaamte, verwarring en angst voor verlies van de huidige relatie en verlies van het ideaalbeeld van degene met wie vreemd is gegaan.

Aan de andere kant is er de partner die met het vreemdgaan is geconfronteerd. Daar kunnen emoties spelen zoals verdriet, paniek, woede, wrok, pijn, zich afgewezen of niet goed genoeg voelen, machteloosheid, angst voor verlies van de partner, verlies van vertrouwen, verwarring of je nog wel verder kunt met de relatie, angst en onzekerheid voor de toekomst.

Vragen zoals ‘Wil ik/ kan ik nog verder met de relatie?’,  ‘Komt het ooit nog goed?’ en ‘Wil de ander mij nog wel?’ komen regelmatig bij je op. Het moeilijke van deze vragen is dat je het antwoord (nog) niet weet. Dit zorgt voor onzekerheid en onrust.

Kan een relatie herstellen na een relatiecrisis die is veroorzaakt door vreemdgaan

Een relatie kan herstellen en soms zelfs beter worden door de relatiecrisis als de beide partners bereid zijn te investeren in de relatie en daar hard voor willen werken. Als dat niet het geval is zal het vreemdgaan leiden tot een definitieve breuk in de relatie. Om de relatie te herstellen moeten de beide partners bereid zijn om:

  • echt commitment met elkaar aan te gaan om te werken aan de relatie en het oplossen van de relatieproblemen;
  • de problemen open en eerlijk met elkaar te bespreken en emoties en gevoelens te benoemen en te delen;
  • werken aan het herstellen van het geschonden vertrouwen;
  • samen onderzoeken waarom dit is gebeurd op dit moment in jullie leven en relatie. Belangrijk is dat je allebei daar je eigen aandeel in ziet en verantwoordelijkheid neemt voor je eigen stuk.

Relatietherapie kan daarbij helpen.

Wat kan relatietherapie betekenen

Als de beide partners verder willen met hun relatie maar er samen niet goed uitkomen kan relatietherapie hen leren weer dichter bij elkaar te komen.

Om de slaagkans van de relatietherapie zo groot mogelijk te laten zijn is het nodig dat:

  • de partners nog van elkaar houden, de relatie willen redden en gemotiveerd zijn voor de relatietherapie;
  • de relatie met de persoon met wie vreemd is gegaan is verbroken;
  • alle zaken die met de relatieproblemen te maken hebben ‘op tafel komen’.

De relatietherapeut kan als onafhankelijke en objectieve derde de partners begeleiden bij het:

  • creëren van een veilig klimaat waarin in beide partners vrijuit en respectvol met elkaar kunnen praten en het bewaken van het proces;
  • formuleren van een gezamenlijk doel voor de relatietherapie;
  • zichtbaar maken en doorbreken van negatieve communicatie- en interactiepatronen;
  • verbeteren van de onderlinge communicatie zodat de partners op een constructieve manier met elkaar kunnen praten over de emoties, de situatie, de oorzaken en mogelijke oplossingen;
  • bieden van emotionele ondersteuning;
  • reguleren van de spanning, de emoties en het verdriet;
  • ordenen van gedachten, gevoelens en behoeften. Soms in 1-op-1 gesprekken;
  • krijgen van inzicht in de sterke en zwakke punten van de relatie als basis voor het besluit om samen verder te gaan of de relatie op een goede manier te beëindigen;
  • werken aan het herstel van vertrouwen;
  • leren van wat er in het verleden niet goed is gegaan.

Wanneer heeft relatietherapie geen zin (meer)

Relatietherapie heeft geen zin (meer) als:

  • een van de partners niet meer verder wil met de relatie;
  • een van de partners niet open staat voor relatietherapie;
  • er geen duidelijk doel voor de relatietherapie te formuleren is;
  • de partner die vreemd is gegaan het contact met de derde partij niet wil of kan verbreken;
  • bij een van de partners nog traumatische ervaringen uit het verleden spelen. Deze zullen die eerst aangepakt moeten worden. Relatietherapie zal dan niet werken;
  • er sprake is van bijvoorbeeld verslaving, mishandeling of een psychische aandoening. Hiervoor is andere hulpverlening dan relatietherapie noodzakelijk.

Toch uit elkaar

Als blijkt dat het toch beter is om uit elkaar te gaan is het van belang dat je goed naar je relatie en je eigen gedrag daarin hebt gekeken. Dat zorgt ervoor dat je beter de relatie uitstapt en niet te maken krijgt met gevoelens als onzekerheid of beschadigd vertrouwen naar mannen of vrouwen toe. Voor kinderen is het heel erg belangrijk dat hun ouders goed uit elkaar gaan en goed met elkaar blijven omgaan. Ook na het beëindigen van de relatie blijf je samen ouders van de kinderen. De relatietherapeut kan hierbij ook helpen.